22-05-12

serre

serre,tuin,groentenNa drie jaar is de serre eindelijk afgewerkt. Ik heb deze zelf gelast met T-profielen. Het is allemaal een beetje scheef, maar daardoor lijkt het een oude gerestaureerde serre. Het was uiteindelijk veel meer werk dan verwacht. De vorige jaren heb ik telkens een deel gemaakt, maar toen het moment aanbrak om tomaten in de serre te planten was ik niet meer te houden en bedekte ik wat er al stond met een folie om de serre te kunnen gebruiken. Dit jaar had ik me voorgenomen om door te gaan tot het einde en dit is me dan ook gelukt.

serre,tuin,groenten

20:45 Gepost door carl in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) | Tags: serre, tuin, groenten |  Facebook |

26-10-10

Koopje

kast.jpg

 

We hebben een koopje op de kop kunnen tikken bij een stockverkoop van Flamant in Geraardsbergen. Eerst dachten we deze in de kapel te zetten, maar daarvoor was ze iets te groot. We hebben ze dan maar in de living gezet en ze staat er prachtig. Qua kasten begint het hier nu bijna verzadigd te worden. Groetjes, Carl

16:14 Gepost door carl in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-05-09

Zwembad laatste afwerking

IMG_2188

We zijn de laatste werken begonnen om de omgeving van het zwembad af te krijgen. Over de ganse lengte komt er een houten beplanking. Dit om de lelijke muur en de betonnen steunberen te verbergen. Op het muurtje plaats ik de schuttingen zoals ezr nu reeds 1 te zien is. Hiervoor moet ik wel op de muur een gedeelte grond wegnemen om er beton in te gieten. Omdat ik het risico niet wil nemen dat de betonnen afsluiting naar beneden komt moet ik dit dus meter per meter doen. 'T zal dus weer een tijdje duren eer ik de 10 meter af heb.

21:36 Gepost door carl in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hout, zwembad, afwerking boord |  Facebook |

09-12-08

Schouwmantel kapel

december2008 015Hier zijn we begonnen met het bekleden van de kader van de schouwmantel. Dit doen we met speciale platen die tot 400 graden isoleren, zo kunnen we de platen rechtstreeks tegen de kachelwand plaatsen waardoor we de boord naast de kachel tot een minimum beperken. De dikte van zo een plaat is 18 mm. Hieronder zie je het bijna eind resultaat. We hebben de oneffenheden in de platen afgewerkt met gyproc finisher en daarna netjes afgeschuurd met gaasschuurpapier. De volgende stap was behangen met glasvlies wat eventuele scheurtjes uitsluit. Daarna hebben we er 1 laag verf op gezet. Pas als de rest van de muren afgewerkt is zullen we de tweede laag aanbrengen. De kleur van de verf is "goud". Het komt beter uit dan ik dacht! Nu alle muren nog. Het zal wel nog een tijdje duren vooralleer deze allemaal dichtgepleisterd en geverfd zijn!

december2008 165

20:46 Gepost door carl in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klooster, sint-lievens-esse |  Facebook |

15-10-08

Binnenkoer

 

 

binnenkoer gras

Deze zomer hebben we werk gemaakt van de binnenkoer. Met een volle container asfalt weg te breken en een berg steengruis te verzetten hebben we een plaatsje kunnen maken waar onze kindjes veilig kunnen schommelen. Dit is iets knievriendelijker dan het asfalt waar de schommel voorheen stond.

14-02-08

ramen bureau

ramen bureauIsoleren is voor ons iets heel belangrijk. Ik vind dit de beste investering naar de toekomst toe. Daarom hebben we voor elke buitenmuur een ytonwand met een spouw opgetrokken.

Omdat het gebouw geklasseerd is mogen we niet alle ramen aanpassen om er dubbele beglazing in te krijgen. Deze moeten de oorspronkelijke ramen blijven, en indien we ze willen vernieuwen moeten ze identiek blijven. Voordat het officiëel geklasseerd was waren we reeds begonnen met het optrekken van die ytonwand. Daardoor kregen we de toelating om dit verder af te werken. De oplossing voor het optimaal isoleren: een nieuw raam (voorzien van dubbele beglazing) voor het buitenraam plaatsen in de ytonwand. Hier zie je dat er al twee ramen geplaatst zijn. Het andere ben ik nog aan het maken op school. Ik volg nu al voor het derde jaar avondonderwijs houtbewerking. De ramen zijn zo gemaakt dat wat je door de ramen ziet, identiek is aan de oorspronkelijke raamopening in de muur. Zo zullen de binnenramen zeker geen storend element zijn. Morgenavond is het terug les en dan zouden de andere ramen ook klaar moeten zijn. Ik heb er ook nog twee volgens hetzelfde principe moeten maken voor in de voormalige kapelsacristie. Hierover later meer uitleg. 

21:03 Gepost door carl in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: isoleren ramen binnenramen |  Facebook |

10-02-08

terras

terras

Met het mooie weer konden we moeilijk binnen blijven. Het zonnetje deed ons al watertanden naar een hete zomer vol zwemplezier.

Dit zou fantastisch zijn indien de rand van het zwembad en het bijhorende terras afgewerkt  zou zijn! Aan de slag dan maar.

Het terras zal blauwsteen worden, de boord rondom het zwembad in hout. Welk soort hout, daar zijn we nog niet echt uit. Misschien "ipe". Iemand een suggestie?

De tegels hadden we al een tijdje geleden gekocht toen ze in promotie waren. De cement en het zand moest nog aangehaald worden. We maken de chappe namelijk zelf aan met de betonmolen. 

Het leggen van de tegels was niet zo simpel. Aangezien ze nogal groot zijn moeten ze zo goed als perfect liggen. Op een halve dag hebben we ongeveer 4 m2 gelegd. Eerst heeft Lotte een tweetal vierkante meter gelegd terwijl ik de chappe maakte, daarna  heb ik het van haar overgenomen.

Nog enkele weekends te gaan!

06-02-08

rozet

luchterHallo, hier zijn we nog eens. Op deze foto zie je eigenlijk een spiegel.

Het zit eigenlijk zo: het rozet op het plafond was oorspronkelijk een spiegel met in de dubbele buitenring een rozenmotief.

De spiegel zelf hebben we er uit gehaald en het rozenmotief overschilderd. Het plafond hebben we eerst behangen met glasvlies om enkele scheurtjes definitief weg te werken. Daarna hebben we het rozet ertegen bevestigd en dan alles geschilderd. Ex spiegel en luchter outlet Flamant.

22:00 Gepost door carl in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: outlet, rozet, flammant, luchter |  Facebook |

29-01-08

wijnkelder2

wijnkelder

Zondag heb ik nog een boog afgewerkt. Deze moet dan minstens twee dagen drogen voor ik de mal wegneem. Pas dan ken ik verder opbouwen. Als de kindjes slapen en het is donker kan ik enkel in de kelder werken zonder iemand te storen. Dus ben ik deze avond nedergedaald om me te ontspannen.                                                                                                        wijnkelder2

Na een uurtje werk is de zijmuur klaar om binnen twee dagen nog een boogje erbij te metsen. Je ziet hier duidelijk dat de laatste rij stenen al zo geplaatst is zodat ze de boog volgen. De mal staat ook al klaar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

algwijnkelder

 

 

 

 

 

 

Dit is een overzicht van het geheel dat tot nu toe opgebouwd is. Dit is al bij al een hele karwij aangezien ik alle stenen, zand en cement met de hand in de kelder moet dragen. Je zou er van verschieten hoeveel stenen in dit bouwsel verwerkt zijn!  Dit zijn trouwens allemaal recuperatiestenen van muren die we hebben afgebroken. Deze moeten dan ook nog volledig opgekuist worden vooralleer je ze kunt vermetsen. Mijn kelder is voor mij de ultieme ontspanning. En het is zeker niet nutteloos.

22:13 Gepost door carl in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) | Tags: wijn, wijnkelder, metsen, vebouwen |  Facebook |

21-01-08

Eettafel

eettafel
 
    Dit is ook een tafel van bij Flamant. Dit was een koopje omdat er waterkringen op het blad stonden van bloempotten of zo. Dit zou snel opgelost zijn met wat schuurwerk. Dachten we. Eigenlijk hadden we het moeten weten. Een dergelijke constructie van een blad kan onmogelijk met massief hout gerealiseerd worden. Het zou gewoon uit elkaar barsten.
    De waarheid lag dus een ietsje anders. Toen ik het blad meenam naar school en het begon af te schuren bleken de middendelen van het blad niet uit massief hout maar uit fineer op een vezelplaat te bestaan. Na het schuurwerk bleek het dus nog slechter!
    Eén oplossing: de middenstukken er uitfrezen  en twee stukken verzoette blauwsteen erin. Er bleef dus enkel de kader van het blad over.
    Het onderstel is wel degelijk vol eiken. We hebben alles behandeld met een vernis 'midden eik' wat het hout iets donker maakt. 
    En voila het resultaat! Nu kunnen we de hete kommen zomaar op tafel zetten en we hebben een uniek stuk.
 

21:07 Gepost door carl in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: interieur, eettafel, doe-het-zelf |  Facebook |

20-01-08

keuken 3

 keukenNu  ik toch dat fototoestel heb kan ik beter maar wat foto's nemen van vanalles, zoals de keuken. Deze camera heeft een lens met een openingshoek van 120°. Dit is dus ideaal om een interieur te fotograferen. Daar heb ik dus gretig gebruik van gemaakt. Op deze foto zie je de keukenblok met de grote ingemaakte kast (deze is 3m hoog). Ook zie je de nieuwe ramen, die in het najaar geplaatst zijn. Maar door een drukke periode ivm Livinusfeesten in het dorp (daar zal nog wel eens een hoofdstuk aan wijden) zijn deze vorig jaar niet geschilderd geraakt. De keukenkasten werden gemaakt door Lotte. De grote ingemaakte kast heb ik zelf gemaakt. Let ook op de vloer! Deze is mede met het gebouw één van de dingen van het interieur dat geklasseerd is. Het is in ieder geval een vloer waar je niets van vuil op ziet. Heel handig in een keuken!
 
 
 
 
 
 
keukenfornuis

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hier zie je het schouwgedeelte en het fornuis. De keukenbladen evenals de achterwand boven het fornuis zijn in verzoette blauwsteen. Het fornuis is van Nobel. Een zware financiële dobber, maar jarenlang genieten is het zeker. Het is werkelijk een feest om in deze keuken te koken.
De zwevende plank met de apothekerspotten is ook door mij gemaakt. Dit is trouwens heel eenvoudig. Stuur maar een mailtje als je wil weten hoe je dit aanpakt. Ik zal je graag bijstaan. Groetjes vanwege Carl

21:17 Gepost door carl in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (2) | Tags: keuken, keukens, blauwsteen, eik |  Facebook |

salontafel3

salontafel

Zoals beloofd een betere foto van de salontafel, hoewel nog niet echt schitterend. Dit bleek een moeilijk iets om te fotograferen. Ik had nochthans de dure camera van Kobe kunnen lenen.  

21:01 Gepost door carl in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: salontafel, eik |  Facebook |

15-01-08

salontafel2

IMAG1783

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is dus een zeer slechte foto van de salontafel. Alles is vernist en op zijn plaats gezet. Dit weekend, als ik thuis ben bij daglicht zal ik wel betere fotos kunnen maken. We leven op hoop. Ik heb het resultaat met eigen ogen gezien alsook Lotte, en we zijn beide heel tevreden.

Ten laatste zondag zal er een betere foto te bekijken zijn. Vergeet niet eens langs te komen.

Lotte heeft deze avond ook enkele deuren afgewassen. Deze gaan we integreren in de woonkamer. Later hier meer over! 

 

21:53 Gepost door carl in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-01-08

foto's klooster

Er werd reeds enkele malen gevraagd om een paar foto's van het klooster te posten. Dit is dus graag gedaan.

binnenkoer
Dit is de binnenkoer toen we het net aangekocht hebben. Alle foto's die volgen zijn van voor alle werken. Later zullen er nog volgen van na of tijdens de werken.

oostervleugel

Dit is de oostervleugel en waren oorspronkelijk twee kleuterklassen.

westervleugel4
Dit is de westervleugel gezien vanop de grote speelplaats. Deze vleugel waren de lagere klassen. Dit stuk werd aangekocht door mijn schoonouders.

Helemaal rechts zie nog een stuk van het klooster zelf. Dit stuk van het klooster komt uit op de Livinuskapel. Daarom dat de eerste ruimte van dat stuk diende als sacristie van de kapel. 

heilhart
Dit is een beeld van het Heilig Hart. Het was geschonken door de inwoners van Sint-Lievens-Esse. 

21:23 Gepost door carl in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wijnkelder

wijnkelder
Hallo Hier zijn we nog eens. Dit is een recente foto van een speelruimte voor mij. Tijdens een verloren uurtje durf ik wel eens in de kelder te kruipen. Niet om wijn te drinken, wel om een wijnkelder te metsen. We hebben al een en ander moeten afbreken en daardoor hebben we dan ook wat stenen kunnen recupereren. Deze verwerk ik dan ook graag in de kelder. Eerst durfde ik er niet echt aan te beginnen, aan die booggewelven, maar eens je weet hoe het moet is het echt kinderspel. Het zal waarschijnlijk niet volgens de professionele methode zijn, maar het mag toch gezien worden vind ik. Ik mets gewoon de twee zijwanden tot op de hoogte van de boog. Daarop mets ik dan een steen op zijn zij die de boogvorm volgt. Als dit uigehard is plaats ik de boogmal en mets ik daarop de boog door de stenen op hun zij op de mal te vermetsen.
wijnkelder1
Op deze foto zie je de mal. Hier zijn de twee zijmuren klaar en kan ik dus op de mal de boog vermetsen. Je ziet duidelijk op de rechtse muur de twee bovenste stenen die de vorm van de boog vormen. 
Af en toe geniet kan ik wel eens van een lekker glaasje wijn, maar dan niet in de kelder!
Mochten jullie tips hebben, deze zijn altijd welkom!
 
Groetjes, en tot skol! 
 

20:41 Gepost door carl in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wijnkelder, metsen, vebouwen, wijn |  Facebook |

26-12-07

Zwembad

Beste bloggers,

 

Het is terug een tijdje geleden dat we nog iets aan onze blog hebben toegevoegd.

We hebben dan ook in die tussenperiode hard gewerkt.

De verbouwingen aan het huis hebben we deze zomer enkele weken stilgelegd.

Dit om een droom te verwezenlijken: een eigen zwembad!

Na wat onderzoek over wat er allemaal bestaat, en wat binnen ons vooraf afgesproken budget mogelijk was hadden we dan toch een besluit genomen: het werd een Olivia van de firma Waterair. Hierbij hebben we ook geopteerd voor een verwarming, aangezien je in België anders niet veel kan doen met een buitenzwembad.

Natuurlijk in zelfbouwpakket. Dat pakket bestaat natuurlijk niet alleen uit een zwembad, er is ook een hele hoop randapparatuur. Er is onder andere een pompinstallatie met een zandfilter, een by-pass voor de verwarming aan te sluiten, inbouwverlichting, skimmer, spuitmond, ladder en een bubbeldekzeil die een isolerend effect heeft.

Toen het hele pakket geleverd werd, waren we er toch niet gerust in: 4 paletten waarvan één met stalen platen, en de voor rest allemaal dozen. Dozen met buizen, dozen met vijzen,…..

En daarbij een handleiding.

Toen zijn we (ik en Lotte)er met volle moed en twee schoppen tegen aangegaan. Het eerste wat we moesten doen, was het uittekenen van de te graven put. Dit leek een immens gat te worden!

Het moest 60 cm rondom extra uitgegraven worden, en dit bovenop de 7m30 op 3m60!

Na een weekendje hard labeur aanschouwden we het resultaat en kregen alle twee de slappe lach. Drie kubieke meter uitgegraven, nog 35 te gaan! Besluit: dan maar met de grove middelen! Een minigraver. Dit moest een klein machientje zijn, want de enige toegang naar de plaats waar het zwembad kwam, was via een deur. Op één dag tijd, was het gat bijna klaar!

lottegraaf

De rest moest nog met de schop uitgegraven worden, aangezien dat klein machientje niet diep genoeg kon graven, en het gat moest ook nog breder zijn. Gelukkig heeft Hubert een week verlof opgeofferd en heeft ook Ward een dag komen graven. Er was nog 40 cm uit te graven, wat niet eenvoudig was aangezien we op 1m diepte zaten, en alles met de kruiwagen op zo hoog mogelijke hopen dienden te leggen, omdat er niet veel plaats in de tuin over was om alle aarde kwijt te geraken. Met die extra handen hebben we dan op één week tijd de put afgewerkt, de panelen geplaatst (zoveel vijzen!), de steunen in beton gegoten en de bodem afgewerkt met een laag stabilisé.

 hubertchappecarlchappe


Dan maar eens bellen voor een afspraak te maken om de liner te plaatsen, dit is een dikke folie, die met behulp van stofzuigers in de kuip gelegd wordt. Donderdag is het zover! Ik had wel nog veel te doen om het zwembad in gebruik te kunnen nemen: Alle waterbuizerij, pomp en filter aansluiten, by-pass aansluiten, elektriciteit aansluiten voor de pomp en de verlichting enz..

Dit was dan toch op tijd klaar. Donderdag was het zover: de mensen van Waterair kwamen de liner plaatsen, dit betekend dat er water kan ingelaten worden die dag! We zijn dan wel heel vroeg opgestaan omdat we nog een beschermingsdoek op de bodem moesten lijmen en de isoplan tegen de wanden rechtzetten. Die isoplan is eigenlijk een laag isolatie tussen de wanden en de liner. Een uurtje nadat de plaatsers van de liner begonnen zijn konden we de tuinslangen aansluiten en de waterpret kon beginnen! Eerst probeerden we met een slang met putwater, en een slang met leidingwater, maar de put kon waarschijnlijk niet goed volgen want na een tijdje begon het water een bruine kleur te krijgen. Dan maar twee slangen op het stadswater. Na een volledige dag was het zwembad opgevuld. Het was wel heel erg koud, want de verwarming was nog niet toegekomen. Op de volgende foto  het zwembad  voor de eerste keer verlicht.

bynight

Een dappere Lotte nam toch een eerste duik. Ik vond het toch een beetje te fris.Een weekje later konden we de verwarming aansluiten en in dienst stellen! Ne twee dagen verwarmen was het water 26 graden, dat was pas zalig! Elke avond nam ik voor het slapengaan een heerlijke duik. Een paar weken verder waren de weergoden ons gunstig gezind. Tijd voor een barbecue naast het zwembad. Enkele vrienden uitnodigen en de barbecue voorbereiden. Het was een zalig weekend, iedereen super enthousiast!

Ik kan iedeen aanraden om eraan te beginnen, hat was een harde dobber, maar daarna is het enkel nog genieten! 

 

11:28 Gepost door carl in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (2) | Tags: zwembad, zelfbouw, zwemmen |  Facebook |